Boat Lift Strepy-Thieu I56A4341

De Scheepsliften van Strépy-Thieu

Bert en Marijke en Guido en Irene maakten een kleine detour tussen de Keramike en Namen.

In 2002 werden de scheepsliften van Strépy-Thieu voltooid, bijna 20 jaar nadat de bouw begon. Samen met een nieuwe omleiding in het Canal Central vervangen de nieuwe liften 4 sets historische scheepsliften. Het Canal Central verbindt de Maas en de Schelde. Totdat een set schepenliften in China (bij de 3 gorges dam) gereed zijn, zijn de Strépy-Thieu liften de grootste scheepsliften van de wereld. Op de foto hangen de twee caissons in de lucht net onder het gebouw en sluiten ze aan de bovenste tak van het kanaal aan.

De caissons hebben nuttige afmetingen van 112 m bij 12 m en een waterdiepte van tussen de 3.35 en 4.15 m. Elke caisson hangt met 112 kabels aan een tegengewicht voor de balans, en aan 32 controle kabels voor het heffen en dalen, elk van 85 mm diameter. De massa van het tegengewicht is zo berekend dat de spanning in elk van de besturingskabels minder dan 100 kN is. De kabels lopen over wielen met een diameter van 4,8 m. Vier elektromotoren bewegen de caissons over acht lieren per caisson met speed-reductie versnellingsbakken op en neer. Het hoogteverschil van 73.15 meter is in zeven minuten overbrugd.

Bron: Wikipedia .

Helaas hadden we geen tijd om de 4 oude scheepsliften die op de lijst van Unesco werelderfgoed te bezoeken. Evenmin kunnen we een bezoek brengen aan de Ronquières hellend vlak dat in de directe omgeving ligt.