Ceci N'est pas un Pipe
This is not a pipe

Dit is Geen Pijp!

Art en Route bezocht de Tentoonstelling La Trahison des images in het Centre Pompidou in Parijs met werken van René Margritte waar ik deze twee schilderijen met als titel:

In ’t Frans “Ceci N’est pas une Pipe”, in het Engels “This is not a Pipe” en in het Nederlands “Dit is geen Pijp” fotografeerde.

Deze twee schilderijen verwoorden Margritte’s kritische kijk op kunst. Margritte zegt dat afbeeldingen je op het verkeerde been kunnen zetten en noemt dat “La trahison (het verraad) van de afbeeldingen” Hij bedoelt te zeggen: Dit is een afbeelding geschilderd op linnen dat is gespannen op een spieraam en daarna ingelijst. Het is geen pijp. Het is hooguit een afbeelding, een reproductie, van een pijp. Het wordt nog wat cynischer wanneer men bedenkt dat het gebruik van een pijp tegenwoordig “not done” is in publieke ruimtes door de invloed van anti-rook maffia.

René François Ghislain Magritte (geboren in Lessen op 21 november 1898 – en overleden te Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder.


Ik heb niet veel foto’s genomen omdat ik al geïrriteerd was door het voorspel: Een lange rij wachtenden voordat het museum om 11.00 uur opengaat en vervolgens een drukte van jewelste bij de tentoonstelling zelve, waar Jan Piet en Klaas elkaar in de weg staan en wegduwen en met mobieltjes voor je neus gaan staan zelfs al heb je een kanon van een camera in je hand om een goede foto te maken….Ik zou bijna gaan pleiten voor een verbod op foto’s maken in een museum….