Art en Route Programma zondag 2 april Den Haag

11.00 Museum Beelden aan Zee, Auke de Vries, ‘Tussenlanding’
Verzamelen bij de hoofdingang. Harteveltstraat 1 2586 EL Den Haag
12.30-14.30 Lunch (aan zee?) op eigen gelegenheid
14.30-16.00 ‘Zwanikkenfabriek’, Christiaan Zwanikken, Electriciteitsfabriek
Verzamelen bij de ingang. De Constant Rebecqueplein 20 2518 RA Den Haag
16.00 borreltje?…

Auke de Vries ‘Tussenlanding’

Auke de Vries is een verteller van beelden. Als een soort tekening in de ruimte vertellen de beelden een verhaal, een verhaal dat niet stopt waar het beeld eindigt. In de verbeelding van de toeschouwer gaat het verhaal verder.
Auke de Vries speelt een spel met de zwaartekracht en met de ruimte, hij wijst met zijn beelden de ruimte aan, zodat wij ons daartoe kunnen verhouden. De sculpturen zijn ook vaak behuizingen, plekken om te verblijven. Hij verbindt de beeldhouwkunst met de architectuur en stedelijke omgeving, de stad is zijn belangrijkste werkgebied, gefascineerd als hij is door de energie van de stedelijke omgeving. Zijn beelden staan in Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk, tot aan Zuid-Afrika. In Beelden aan Zee wordt een groots overzicht getoond, met veel nieuwe en hangende beelden.

Zonder dat je het wist, ben je vast wel eens langs een van de bekende beelden van Auke gereden. Het Maasbeeld in Rotterdam:

Stopject: Maasbeeld – Auke de Vries from Emile Steginga on Vimeo.

sculpturen; ZWANIKKEN FABRIEK.

Christiaan Zwanikken

Het werk van Zwanikken begeeft zich op de grens van kunst, wetenschap en technologie. Gebruikmakend van diverse sculpturale media, robotica, biologie, computer, geur en geluid is het een combinatie van een artistiek en technologisch experiment dat resulteert in sculpturen, installaties, geluidssculpturen, constructies
en bouwwerken waarbij innovatieve en inventieve aspecten een belangrijke rol spelen. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest in vooraanstaande musea. Het is zijn eerste overzichtstentoonstelling in Den Haag.

Van oudsher zijn tuinen laboratoria voor hybridisatie. Wetenschappers en ingenieurs schiepen de irrigatiesystemen die de lusttuinen van het oude Egypte, Andalusië en het Perzische Rijk van levengevend water voorzagen. Christiaan Zwanikken stelt deze oer-beweging van stromend water centraal in het landschap van zijn hybride
creaties: omhuld door de geur van bloemen drijft een mechanische ezel onverstoorbaar het waterrad van een oude Andalusische noria aan. Het opgehaalde water activeert vervolgens een enorme fauna van hybriden die als een robotisch orkest de soundtrack voor deze installatie verzorgen…

Dit is wat u in deze zinnenprikkelende wereld kunt verwachten. Welkom in Zwanikken Fabriek.

wg Peke