Na het bezoek aan de kunsthal scheepten we in op een speciaal voor de Kunstclub gecharterde rondvaartboot om ons eens vanaf het water tegoed te doen van al het architectonisch moois aan de waterkant van Rotterdam.

Dit is een foto die een heleboel van dat moois in een foto bij elkaar zet:
Van links naar rechts:

  1. De Erasmusbrug, oftewel “De Zwaan”, van Ben van Berkel
  2. In de Driehoek van de Zwaan in de verte de Willemsbrug. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, werd in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981.
  3. De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug die zie je net boven het beweegbare deel van de Zwaan. De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927
  4. De Brug/De Kade is een kantoor van Unilever Nederland in Rotterdam Zuid. De brug is een vier verdiepingen hoog bouwwerk dat 26 meter boven het bestaande historische fabriekscomplex (de Boterfabriek van vd Bergh en Jurgens) zweeft. Het transparant bruggebouw van staal en glas is een spectaculair voorbeeld van prefabricage. De complete staalconstructie is naast de locatie in elkaar gezet en daarna op zijn definitieve plek gezet. Het gebouw is in april 2005 opgeleverd.
  5. Er is een heel klein stukje van de gevel te zien van De Toren op Zuid, het regionale hoofdkantoor van KPN aan het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid. De officiële naam is overigens Belvédère en het ontwerp is van de Italiaanse architect Renzo Piano
  6. Daarnaast staat dan prominent De Rotterdam van OMA van Rem Koolhaas. Opgeleverd in 2013
  7. Dan kijk je aan tegen de ronding van het World Port Center, ontworpen door Sir Norman Foster
  8. Daarnaast het gebouw New Orleans, een ontwerp van Álvaro Siza.
  9. Hotel New York, voorheen directiegebouw van de Holland Amerika Lijn. In de periode 1901-1917 werd het gebouw gebouwd op de Wilhelminapier door de architecten Muller, Droogleever Fortuyn en Van der Tak. Het massieve blok werd enigszins verluchtigd met jugendstilornamenten en, wat later, de twee bescheiden maar karakteristieke torentjes. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.
  10. Tot slot het Montevideo Gebouw, ontworpen door Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo