Hib Anninga leidde ons bezoek aan zijn prachtig landgoed met beeldentuin persoonlijk in. Wat een aardige en bevlogen man!

Rond 2000 verhuisde Hib Anninga (1940) van Amsterdam naar de boerderij van zijn ouders in Zwolle, omdat zijn ouders zorg nodig hadden.

Hij verkocht in 2001 zijn huis in Amsterdam

Van de opbrengst legde Anninga een beeldenpark aan op de voormalige landerijen van de boerderij. De zegen van zijn vader had hij: “Mijn vader zei me: ‘Jongen, dieren zijn prachtig, maar vooral in de lente.’ Daarmee bedoelde hij: doe wat anders dan ik” en “Jongen, het maakt me niet uit wat je met ons land doet, als je maar zorgt dat het mooi wordt.” De 5,7 hectare grasland is in de loop der jaren omgevormd tot een park met heggen, bosjes, heuvels, boompartijen, weiden en drasse tot natte partijen, een gebied waar wilde orchissen zich thuis voelen….

In 2004 opende het beeldenpark Anningahof. Anninga zoekt een grote mate aan diversiteit bij de selectie van de kunstenaars en hun werk. Ook een selectiecriterium: “Ik moet er niet van wakker liggen dat het gejat wordt”. De beelden die in het park staan zijn groot in omvang, ze zijn bedoeld voor de openbare ruimte en de meeste werken zijn te koop. Er staan rond de 80-90 buitenbeelden van circa 60-70 vooral Nederlandse kunstenaars, werk van gerenommeerde namen naast werk van pas afgestudeerden.

In de voormalige vee schuren zijn binnenexposities ingericht. Van mei tot oktober is het tentoongestelde te bezoeken. Per jaar wordt ongeveer 1/3 van het bestand gewisseld.

Bron Anningahof op Buitenbeeld in Beeld