De Caja Obelisk door Calatrava in Madrid
De Naald van Calatrava, of zoals hij zegt: “De Obelisk” is gelegen in Plaza de Castilla, in het noorden van Madrid, naast de “Puerta de Europa” torens en de nieuwe CT Business Area. Het is een cadeau van de Caja-bank in de stad Madrid, ter gelegenheid van haar 300 jarig bestaan.

Een groot beweegbaar beeldhouwwerk dat wordt gevormd door een centrale buis van staal, bedekt met een netwerk van 462 bronzen staven die door middel van een hydraulisch systeem kunnen bewegen. De centrale buis rust op een hulpstaalstructuur die zich uitstrekt over de verschillende tunnels en galerijen die onder het plein liggen. De basiselementen zijn drie betonnen pijlers met een diameter van 1m.

Aan beide zijden van de obelisk ziet u de tweeling leunende torens van Puerta de Europa (114 m, ontworpen door Philip Johnson), er achter de Torre Caja Madrid (250 m, ontworpen door Lord Norman Foster) en deels twee andere wolkenkrabbers (Torre Sacyr Vallehermoso en Torre Espacio, beide 236 m)