bateau imaginaire 56a1182kl
Dit eilandje dreef in een vijver in Ostende tijdens ons bezoek op 7 8 en 9 november 2014. De expositie “De Zee” op diverse plekken in Ostende was georganiseerd door de bevlogen Belgische curator Jan Hoet die helaas kort voor de opening van de expositie overleed. De curatoren die het van hem overnamen maakten er een tribuut aan Jan Hoet van.

In de Financial Times vond ik een bespreking door Rachel Spence van dit werk:

Franz West (16 february 1947 – 25 July 2012) wordt vaak omschreven als de joker van de laat 20e-eeuwse beeldhouwers. Bekend om hun oneerbiedige hoorn des overvloeds van materialen.
Bolvormige sculpturen, collages en kinky funky meubels die toeschouwers aanmoedigt er op te gaan zitten – geven hem de bijnaam “Lord of Misrule”. Hij zou de kunst te brengen aan de massa toch maken ze te grinniken.

Ik heb hem nooit grappig gevonden. Zijn werk bezorgt mij de rillingen over mijn rug, net als zijn collages van de mode, porno en de krant afbeeldingen. Zijn uitnodigingen om je op de banken en stoelen te draperen voelde als geboden: gij zult giechelen; gij zult relaxen.

West heeft nooit ontkend dat zijn humor ontsprong aan zijn duistere achtergrond. Geboren in Wenen in 1947, groeide hij op in een stad verscheurd door zijn oorlogsverleden. Hij herinnerde zich het spelen in vuil, puin bezaaid straten waar bijna alle bewoners waren nazi’s. Zijn eigen ouders waren communisten, Joods aan de kant van zijn moeder….