I56A3011Aa Inger Vonkeman Cultuur 2015
Op 21 april waren we bij de opening van Inslag. Dat was een tentoonstelling waar ook onze eigen Wilma aan meedeed. Hij was in een vleugel van Zonnestraal uitgestald. Inslag had deze naam gekregen doordat in en rond Hilversum ooit een textiel industrie heeft bestaan.

De site van Inger Vonkeman zegt over dit werk:

gemengde techniek met acrylverf op linnen, 75 cm x 105 cm, met links het patroon van de Hollandse keukendoek en rechts Islamitische geometrische patronen, van de Ali Ben Youssef Madrasa in Marrakech. Om dit schilderij in meer detail te bekijken gaat u naar Schilderijen na 2010, links. Tekst over de achtergrond van dit werk treft u hieronder, bij 24 april.

24 april 2015. Tekst bij Cultuur, project INSLAG:

De Hollandsche keukendoek laat vrijwel geen rasechte Nederlander onberoerd. We worden sentimenteel bij de aanblik van de geblokte doek, krijgen meteen associaties met huiselijkheid, knusheid, geborgenheid; het is de doek waarmee we in onze benauwde keukens boven de dampende pan spruitjes het zweet van ons voorhoofd wisten.
Zo sentimenteel als we worden van de Hollandse keukendoek, worden we van wel meer dingen van vroeger. De Nederlandse Jood, bijvoorbeeld, inmiddels bijna een abstractie: er zijn er in Nederland nog maar zo weinig. Waren onze huidige buren echter Joden geweest, dan vonden we het misschien niet zo makkelijk van ze te houden, net zoals we het knap lastig vinden van onze huidige Marokkaanse medelanders te houden.

Voor mij als kunstenaar draait het om schoonheid. Het is mijn streven schoonheid te scheppen, ook uit alles wat lelijk is, iedere dag opnieuw. In dit schilderij laat ik de schoonheid zien van Islamitische geometrische patronen. Ik heb gekozen voor de geometrische patronen van het traditionele tegelwerk van de Ali Ben Youssef Madrasa, een 16e eeuwse religieuze school uit Marrakech, Marokko. En de Hollandse keukendoek, natuurlijk.

Dit werk heb ik gemaakt in het kader van het project INSLAG. Pilot van dit project vond plaats in het Dresselhuispaviljoen op landgoed Zonnestraal in Hilversum, waar twaalf Hilversumse kunstenaars die zich lieten inspireren door de Hollandse keukendoek hun werk toonden. Het project zal verder reizen naar o.a. het Meertensinstituut in Amsterdam, alwaar andere Nederlandse kunstenaars zich bij het twaalftal zullen aansluiten.