Programma

  • 10.15 inloop eetcafé Fidelio, Stadionweg 100 Amsterdam (hoek Beethovenstraat)
  • 10.30 Koffie (aangeboden door Art en Route) korte kennismaking / inleiding Peke Hofman
  • 11.00-12.30 Wandeling / rondleiding Art Zuid (Minervalaan, Apollolaan)
  • 12.30 vertrek naar Vijfhuizen (per auto) (Fortwachter 1, Vijfhuizen)
  • 13.00-14.00 lunch in Fort Vijfhuizen
  • 14.00-15.30 Bezoek aan de kunstmanifestatie ‘Gimme Shelter’ (Fort Vijfhuizen)
  • 15.30-16.00 borrel/ toekomstplannen

Praktische informatie

Opgeven bij Peke Hofman: peke.hofman@casema.nl (tel. 0621946609)
De dag kost € 15,– per persoon (contant te voldoen) exclusief entree / lunch e.d.
De lunch kost € 14,– per persoon (soep / broodjes / water, jus d’orange, melk)
Art Zuid is gratis, entree Fort Vijfhuizen is € 6,– (museumjaarkaart niet geldig)
Vervoer: Bij opgave graag even aangeven of je plaatsen vrij hebt in je auto of dat je mee wilt rijden van Art Zuid naar Vijfhuizen.

Art Zuid Amsterdam

Rudi Fuchs, kunsthistoricus en voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, is samen met tentoonstellingsmaker Maarten Bertheux  (jawel familie van Charles) verantwoordelijk voor de samenstelling van ARTZUID 2015. De vierde editie van de tweejaarlijkse Internationale Sculptuurroute in Amsterdam wordt gehouden van 22 mei tot 22 september 2015. De 2.5 kilometer lange route gaat langs de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuidas. Fuchs heeft een innovatief tentoonstellingsconcept ontwikkeld met 18 ‘podia’ op de open plekken van de route. De geselecteerde kunstenaars krijgen ieder een eigen podium dat wordt ingericht met meerdere monumentale beelden. Deelnemende kunstenaars zijn internationale grootheden, o.a. Georg Baselitz, Jaume Plensa, Tony Cragg, KAWS, John Chamberlain, Georg Herold en Mimmo Paladino.

KAWSKAWS

Nieuwe benadering

Fuchs en Bertheux presenteren een vernieuwende benadering ten opzichte van de voorgaande edities van ARTZUID, die ook onderscheidend is ten opzichte van gangbare beeldententoonstellingen in de openbare ruimte. De gastcuratoren komen met een museale oplossing om de tentoonstellingslocatie – de open ruimte in het stedenbouwkundige Plan-Zuid – te bevechten. Zij kiezen voor een kleiner aantal beeldend kunstenaars, dat de openbare ruimte met ensembles van beelden opnieuw inricht. De keuze voor groepen van beelden van één kunstenaar op een bepaalde plek is zeldzaam. Dergelijke groepen zijn wel te vinden in een museale omgeving, maar vrijwel nooit in de stedelijke omgeving. Niet in Nederland en niet in het buitenland. Monumentale aanwezigheid
De kunstenaars die op grond van de uitgangspunten zijn gekozen, zijn onder andere Markus Lüpertz (gekleurde bronzen sculpturen), Hans Josephsohn (massieve statige koppen), Per Kirkeby (bronzen gestalten – tussen slank en plomp), Michael Craig-Martin (figuurlijk, bont gekleurd), maar ook de bijna zwarte sculpturen van Georg Baselitz, of de woeste gestalten van Thomas Houseago en de bizarre vormen van Georg Herold. Ook zullen zware sculpturen van Klaas Gubbels voorbijkomen of de beelden van Tony Cragg en Thomas Schütte. Bij de keuze van deze kunstenaars – en nog anderen zoals Hubert Kiecol, KAWS, of Domenico Bianchi – gaat het in essentie om de monumentale aanwezigheid van hun sculpturen: zware gestalten, figuratief, in hun
strakke contour.

<h2>GIMME SHELTER – FORTEN EN FICTIES IN LAAGLAND</h2>
Internationale kunstmanifestatie van 30 mei t/m 20 september 2015

KunstFort Asperen, Fort Nieuwersluis en Kunstfort bij Vijfhuizen

Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? Hoe denkt mijn vijand – en wie is die vijand eigenlijk?
Deze vragen zijn het uitgangspunt van de internationale kunstmanifestatie ‘Gimme Shelter – forten en ficties in Laagland’, die op 30 mei aanstaande opent. Drie schitterende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen voor het eerst in het tweehonderdjarig bestaan van de linies het decor van drie thematisch verwante tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen concentreren zich op het fictieve aspect van strijd en verdediging: op militaire ficties.

model JSF Flying GulliverMatjaž Štuk & Alena Hudcovičová, model JSF Flying Gulliver (2015)

‘Gimme Shelter’ laat werk zien van bijna vijftig kunstenaars. Er worden vijftien nieuwe werken gemaakt, met als blikvanger op elk fort een verbeelding van de Joint Strike Fighter – de militaire fictie van onze tijd. Meer dan dertig kunstenaars, onder wie Johan Grimonprez, Allora & Calzadilla, Trevor Paglen, Lida Abdul en Akram Zaatari, laten bestaand werk zien dat soms nog nooit eerder is getoond in Nederland. Deze hedendaagse kunst – films, beeldhouwwerken, geluidssculpturen, foto’s, installaties en tekeningen – wordt aangevuld met zeldzaam historisch beeldmateriaal uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. De drie forten liggen in een sprookjesachtige omgeving die zelf ook fictie is gebleven. De forten werden gebouwd om Nederland te beschermen, maar zijn nooit écht in werking geweest en werden uiteindelijk door de tijd ingehaald.

In Kunstfort bij Vijfhuizen staat in Strijdtoneel het spel-aspect van strijd centraal, zoals in spellen en games, strategie en survival-tactieken.

Fort bij Vijfhuizen zou je een ‘decor’-fort kunnen noemen. Anders dan bijvoorbeeld in Fort Asperen verbleven soldaten er niet dagelijks, maar alleen bij acute oorlogsdreiging. Geleefd en gewerkt werd er nauwelijks op Vijfhuizen. Daarom staat in dit fort het verbeelden en naspelen van oorlogssituaties centraal. Enerzijds wordt de ‘spel’-kant vrij letterlijk belicht, zoals hij weerspiegeld
wordt in hedendaagse games, films en ook een fenomeen als prepping (het zich voorbereiden op een noodsituatie). Anderzijds wordt de naïviteit belicht waarmee soldaten ten strijde trekken – een naïviteit die voortkomt uit het idee dat oorlog in het echt door sommigen ook als een spel wordt gezien.

Nieuw werk van Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová (SVN en SVK), Jasper Niens (NL), Elisa van Schie (NL), Wouter Klein Velderman (NL), Charlotte Schleiffert (NL). Bestaand werk van Shinkichi Tajiri (NL), Lida Abdul (AFG), Fernando Sánchez Castillo (ES), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR), Craig Ames (GB), Jean-Luc Godard (FR), André Robillard (FR) en historisch materiaal van Pieter Schenk (met dank aan het Rijksmuseum Amsterdam) en uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.