Met Vrienden reizen en van Moderne Kunst genieten.

Art en Route 1: Programma Mons (Bergen) en Borinage op 6 en 7 juni 2015

Mons

Zaterdag 6 juni

 • 10.30 verzamelen voor Hotel Terminus, Place Leopold 3
 • 10.30-12.30 Stadswandeling (incl. koffiepauze) Waarin o.a. 12 kunstprojecten in de openbare ruimte en verschillende hedendaagse architectuurprojecten. Advies: neem goede wandelschoenen mee.
 • 12.30-14.00 Lunch (op eigen gelegenheid)
 • 14.30 Christian Boltanski in MAC’s Site du Grand-Hornu Rue Sainte-Louise, 82 Hornu Belgique Met de auto: neem op de snelweg E19 afrit nr. 25 “Saint-Ghislain-Tertre-Hornu”, richting Saint-Ghislain, Hornu. Volg dan de bewegwijzering tot aan de ingang van de site. Parkeren is gratis.
  Verzamelen voor de ingang.
 • 16.30 einde programma
 • 19.00 gezamenlijk diner?

Zondag 7 juni

 • 10.00 vertrek naar Centre Keramis
 • 10.30 verzamelen bij de ingang Centre Keramis Tentoonstelling ‘On Fire’ en collectie hedendaags keramiek Architectuur van Atelier De Visscher en Vincentelli
 • 12.00 vertrek naar Namen
 • Lunch in Namen (op eigen gelegenheid)
 • 14.00 Verzamelen bij de ingang van Musée Félicien Rops, Rue Fumal 12, Namur, Parkeren: Place d’ Armes, Namur Expositie Rops / Fabre
 • 15.00 wandeling langs verschillendverschillende projecten van Jan Fabre (o.a. in Eglise Saint Loupe)
  16.00 Einde programma

Inleiding
Mons Culturele Hoofdstad van Europa 2015

Mons (Bergen) mag zich een jaar lang de trotse Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Onder de naam Mons2015 staan er heel wat evenementen en tentoonstellingen op het programma.
Genoeg reden dus voor een bezoek aan deze historische stad! Wanneer we Mons met een bezoek vereren zullen we merken dat het een belangrijke  provincieplaats is. De stad is gelegen vlakbij de Franse grens. De meeste huizen van deze historische plaats dateren uit de 17de eeuw. Daarnaast kent Mons een verleden als belangrijke industriestad, met name de mijnbouw.
Oude fabrieken en industriële gebouwen in de stad zijn omgevormd tot cultuurtempels, zoals we dat bijvoorbeeld ook kennen van de Westergasfabriek in Amsterdam. Tijdens een stadswandeling door Mons zult we merken dat het een sfeervolle en gezellige stad is. Het Grand Place, het centrale plein van de stad, is dé plek om heerlijk te genieten op één van de vele terrasjes.

Mons is uiteraard niet zomaar uitgeroepen tot Cultuurhoofdstad. Sinds 1985 kiest de Europese Unie jaarlijks twee Europese steden als Culturele hoofdstad. Met de belfort (klokkentoren) en het jaarlijkse Doudou festival telt Mons twee Unescovermeldingen. In de nabije omgeving van Mons zijn het voormalige mijnwerkersdorp Le Grand Hornu en de vuursteengrotten van Spiennes eveneens Unesco-monumenten. Tijdens het Culturele Jaar heeft Mons diverse hoogtepunten te bieden. Met niet minder dan 45 tentoonstellingen, 300 evenementen en circa 1000 culturele en artistieke activiteiten in Mons en omgeving is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Uiteraard wordt de stad Mons cultureel ‘aangekleed’.

Stadswandeling

We beginnen met een stadswandeling waarbij we 12 nieuwe kunstwerken gaan zien in de openbare ruimte. Daarnaast zullen we een aantal mooie voorbeelden zien waarbij hedendaagse architectuur en oude gebouwen in de binnenstad werden geïntegreerd.
Zoals het Theatre le Manege:Theater

We bezoeken een aantal bijzondere kunstwerken die speciaal gemaakt zijn voor de manifestatie Mons 2015.

Zo gaan we een groot project zien van Alicia Martin uit Spanje. Zij maakte wereldwijd naam met haar installaties van boeken. Ze noemt deze projecten Biografias, wat letterlijk ‘het levenbeschrijven’ betekent.

zootje boeken
Martín: “De boekinstallaties refereren aan de boeken die ons leven en denken sturen. We worden tenslotte allemaal in meerdere of mindere mate gevormd door wat we lezen. Mijn boekinstallaties symboliseren daarnaast
de stroom van informatie die voortdurend op ons af komt. Hoewel we vaak behoefte hebben aan structuur in alle informatie blijven het toch hoofdzakelijk ongeordende stromen.” Het tijdelijke karakter van de kunstwerken zorgt er voor dat de objecten voortleven in de herinnering.
Maar ook een prachtige bijdrage van Maarten van den Eynden (eigentijdse menhirs) en een indrukwekkende muurschildering van Vincent Glowinsky. Wa took interessant is voor ons Art en routers is een een aantal Belgische collectieven die in de publieke ruimte onverwacht ingrijpen waardoor we anders gaan kijken naar, ogenschijnlijk normale, dingen!

Le Grand Hornu:

CHRISTIAN BOLTANSKI: EEN KUNSTENAAR DIE DICHT BIJ HET MAC’S STAAT

Boltanski
We waren er ooit al eens (we zagen toe Anish Kapoor) In deze voormalige mijn zien we één van de grote kunstenaars van de afgelopen decennia: Christian Boltanski. De gemeenschappelijke geschiedenis van het MAC’s en Christian Boltanski begon in 1997: nog voor de opening van het museum kreeg deze Franse kunstenaar een opdracht van het MAC’s. Het resultaat, De registers van Le Grand-Hornu, het eerste stuk dat voor de collectie van het museum werd gemaakt en aangekocht, is sindsdien uitgegroeid tot het emblematische kunstwerk van het MAC’s. Nu Mons een jaar lang de culturele hoofdstad van Europa wordt, organiseert het MAC’s de eerste museumtentoonstelling van Christian Boltanski in België. Ze zal alle zalen van het museum in beslag nemen en daarnaast ook de voormalige hooischuur van Le Grand-Hornu – alles samen 5000 vierkante meter, waarvan 1000 voor de hooischuur. De Registers van Le Grand-Hornu zullen er de plaats krijgen die ze als kernstuk van de museumcollectie toekomt. Waarschijnlijk krijgen de bezoekers ze te zien in een nieuwe, onverwachte opstelling. Ook in de rest van de tentoonstelling gaat het over geheugen en herinnering, aan de hand van installaties waarin Boltanksi kleren verwerkt omdat die in zijn optiek verwijzen naar de dood.

Keramis // Centre de la Céramique de la Fédération Wallonie

KERAMIS-Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten

2015 is een belangrijk jaar. In het kader van Mons Culturele Hoofdstad van Europa, heeft La Louvière een kunstencentrum gekregen dat geheel en al aan keramiek is gewijd. Het kunstencentrum Keramis heeft alles in zich om in La Louvière een belangrijk cultureel en symbolisch baken te worden. De ambitie van dit nieuwe centrum is de oude aardewerkfabriek Boch in de schijnwerpers te plaatsen, hedendaagse beeldende kunstenaars te steunen door hun werk tentoon te stellen en de kennis van het verleden door te geven aan volgende generaties. Het idee bestaat al sinds de jaren ’90, maar werd pas concreet toen de historische ruimtes van de Bochfabriek in 2003 een monumentale status kregen. In dat jaar liet het Koninklijk Museum van Mariemont weten dat het geïnteresseerd was om mee te bouwen aan dit nieuwe centrum.

Keramis

Deze gloednieuwe plek is voor Art en Route een primeur: een hedendaags keramisch centrum waar wij de allereerste tentoonstelling gaan bezoeken.

ON FIRE

We bezoeken de expositie On Fire, een toepasselijke titel omdat we keramiek kunnen beschouwen als de kunst van het vuur. Vuur is ook het alom aanwezige element in ons dagelijks leven en onze collectieve verbeelding. De tentoonstelling roept het vuur op door elementen uit de film, de literatuur en de fotografie om daarna de kunstwerken te onthullen van hedendaagse kunstenaars. Marcus Alberghina, Rachel Labastie en Toni Cragg zorgen voor een metaforische voorstelling van het vuur. Claudi Casanovas, Claude Champy, Emile Desmedt, Florence Lenain, Anne Mercedes en Hervé Rousseau laten ons zien hoe vuur hun belangrijkste instrument is.

Tijdens de tentoonstelling zal de beeldhouwer Emile Desmedt uit Doornik een ovensculptuur realiseren. Dit zal een monumentaal werk van 5 meter worden, gebakken in een houtvuur, dat in een aantal maanden tijd voltooid zal worden. Dit werk kan uitgevoerd worden dankzij een wedstrijd van de Stichting Mons 2015.

Carmen Dionysos

Carmen Dionyse, Coll. CFWB

Namen presenteert: Jan Fabre

Namen nodigde Jan Fabre uit voor een postume ontmoeting met Félicien Rops: een ongezien parcours langs musea en in de open lucht voert ons mee op een ontdekkingstocht in de gedurfde en begeesterende werelden van deze twee Belgische kunstenaars. De fictieve dialoog tussen Rops en Fabre zal de tijd uitdragen, ondervragen en uitdagen.
“Facing time” nodigt u uit op een confrontatie tussen twee kunstenaars, van elkaar gescheiden door twee eeuwen geschiedenis en ontwikkeling van de kunst. Moderniteit, techniek, thematiek, alles is onderwerp en voorwerp van verandering. Het is doorheen de tijd en de blik van deze tentoonstelling dat de parallellen en gelijkenissen tussen Fabre en Rops de dialoog aangaan.

fabre
We zagen met Art en Route Jan Fabre al vele keren. Zonder overdrijving kunnen we wel zeggen dat hij heel belangrijk is voor de hedendaagse kunst in het algemeen en de Belgische kunst in het bijzonder. In het kader van Mons 2015 heeft Namen gekozen voor een bijzonder kunstproject. Jan Fabre zal op verschillende locaties, op verschillende manieren zichtbaar zijn.

Vorige

Art en Route 2: Art Zuid, Amsterdam / Fort Vijfhuizen op 14 juni 2015

Volgende

Santiago Calatrava’s Station van Mons (Bergen)

 1. Peke Hofman

  Ziet er heel goed uit!! groet peke

 2. Ellen

  Hè Guido, zie nu pas voor het eerst deze site….. nooit te laat toch.?
  Mooie foto’s heb je gemaakt.
  Zag ook dat je bevriend bent op Facebook met Piek. Een geweldige fotografe. Zij is familie van mij. Grappig hè?

  Groet
  Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén