Bij bezichtiging van kunstwerk 3 begon in feite al het hilarische grote puzzelen. We waren natuurlijk niet bij elkaar in auto’s gekropen, wat makkelijk had gekund en ook wat millieu vriendelijker was geweest. Na een tussenstop op de niet voor auto’s toegankelijke kennelijke oprijlaan van Havezate De Haere raakte de helft van de optocht de andere helft kwijt. Bij het kunstwerk was niemand meer te zien toen wij er uiteindelijk bij arriveerden. De auto’s stonden er wel, dus ze waren naar de Haere gelopen. Wat ze daar gezien hebben verteld het verhaal niet, want toen wij ons naar De Hare begaven was de rest alweer op weg naar de auto’s.
Kunstenaar Aeneas Wilder (Schotland, 1967) maakt indruk met zijn monumentale houten sculpturen, vaak in de vorm van een koepel of als cirkelvormige architectuur. Ook de spiraal komt regelmatig in zijn installaties terug. Aeneas Wilder heeft een zeer eigen beeldtaal die doet denken aan meer westerse prehistorische vondsten.
De koepelconstructie van larikshout die hij hier heeft gebouwd is weliswaar een architectonisch bouwwerk, maar de vorm heeft ook een natuurlijk karakter. Bovenop de koepel groeit een boom. Daarmee verwijst Wilder naar het veranderende rivierlandschap. Bij overstromingen kunnen bomen tot hun kruin in het water staan terwijl bij grote droogte wortels bloot komen te liggen. Door de boom te verheffen boven het landschap, herinnert Wilder ons aan de verantwoordelijkheid die we als mensen hebben voor het behoud van de natuur. Hij laat zien dat de natuur tot op zekere hoogte kneedbaar is, maar dat die wel met respect moet worden bejegend. Hij richt in feite een monument op voor de boom. Zijdelings verwijst hij in zijn werk ook naar de bunkers van de IJssellinie die hier liggen.
Source: IJsselbiennale site
Geef een reactie