Art en Route presenteert:

‘ANTWERPEN BUITEN’ Zaterdag 2 september

10.00 – 11.00 aankomst, koffie, verzamelen Middelheim Antwerpen.
Bij de centrale villa, Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen.
11.00-12.30 rondleiding vaste collectie, tentoonstelling Richard Deacon.
12.30-14.30 lunch (op eigen gelegenheid)
14.30-16.30 Verbeke foundation

Het Middelheimmuseum, Antwerpen.
Richard Deacon. ‘Some time’ en eigen collectie.
Het concept van deze beeldentuin kent weinig gelijken. Een halve eeuw werd er geïnvesteerd in de opbouw van een indrukwekkende collectie kunstwerken.

Erwin Wurm, collectie museum.
Naast de in het museumpark opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats en worden beelden uit de collectie opgevoerd in thematische exposities. Naast de beeldencollectie is ook het park een sterk staaltje landschapskunst.

Richard Deacon, solotentoonstelling
Met trots stelt het Middelheimmuseum SOME TIME voor, een  solotentoonstelling met werk van toonaangevend Brits kunstenaar Richard Deacon. De tentoonstelling telt 31 werken, zowel monumentale
werken als kleinoden, die op verschillende plekken in het museumpark getoond worden. Een centrale plaats binnen de tentoonstelling wordt ingenomen door Deacons Never Mind, een sleutelwerk uit de museumcollectie dat in 1993 verworven werd en dat naar aanleiding van deze tentoonstelling opnieuw gemaakt werd in roestvrij staal.
Richard Deacon speelt sinds de jaren ’80 een voortrekkersrol in de hedendaagse beeldende kunst. Hij noemt zichzelf een fabricator,
iemand die de veerkracht van materialen, taal en de betekenis van objecten tot het uiterste wil testen. Zijn fascinatie voor de mogelijkheden van de meest diverse materialen zoals hout, textiel, staal, papier, leer,
marmer, klei, vinyl, golfplaat, karton of pvc stuwt hem van het ene werk naar het volgende, met een ontzagwekkend oeuvre als resultaat. Door de lijm, de metalen verbindingsstukken, de bouten of de lasnaden zichtbaar te laten, wordt ook de toeschouwer constant attent gemaakt op dat maakproces.

Tien jaar Verbeke Foundation
De tentoonstellingen van de Verbeke Foundation willen geen oase zijn. ‘Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, on-harmonieus, levend en on-monumentaal, zoals
de wereld buiten de museummuren.’

 

De Verbeke Foundation is een private kunstinstellling die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als kunstenvrijplaats ook kansen aan jonge kunstenaars. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. De Verbeke Foundation verkeert in een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er een tijd verblijven en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor het er elke dag anders uitziet, zoals een ademend organisme.

Geschiedenis
In het begin van de jaren ’90 begonnen Geert en Carla Verbeke-Lens kunst te verzamelen. De kern van de privéverzameling bestaat uit een uitzonderlijke collectie van zo’n 4500 collages en assemblages voornamelijk uit de twintigste eeuw. De Verbeke Foundation wenst een plek te zijn waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. Het werk van kunstenaars die met levende materialen werken (planten, dieren, geuren) sluit hier naadloos bij aan.

Zomerexpositie: ‘12.345.678.910’
De Verbeke Foundation bestaat 10 jaar!

ANIMAL – MAN – MACHINE
tekenmachines en tekeningen door dieren en mensen
Collectie KIJK OP KRABBELSvan IGNACE SCHRETLEN(NL)
Martijn Aerts (NL), Bálint Bolygó (HU, lives and works in London), Vincent Dams (NL),Zhivago Duncan
(US), EDHV (NL), Mass and Individual Moving – Raphaël Opstaele (BE) Harvey Moon (US), Pierre
Clément Nivière (FR),Jorrit Paaijmans (NL), Eske Rex (DK), Alexandra Roozen (NL), Patrick Tresset (FR,
lives and works in London), Stan Wannet (NL)
MARINUS BOEZEM (NL)
1584 ‘La lumière Cistercienne’ Baudelo Gent 2016
In het museum: schilderijen apostelenreeks uit de Baudelo
Gent, N. Van Reysschoot, 1753
PROJECTEN
MARC DE ROOVER(BE) –ADEM
ANNA LANGE(NL) –Copyright
NICOLAS MILHÉ(FR) –BAR
ALIOUM MOUSSA (CM) & MAARTEN VANDEN
EYNDE (BE) –IN_DEPENDENCE
ANDRÉ SMITS– Hoekhuis 1902 – 2017
STARTEL(NL) –Please come and enjoy beautiful Aleppo
MARTIN UIT DEN BOGAARD(NL) –Musée Spitzner –
Gift by Dr. Johan Van Robays
MAARTEN VANDEN EYNDE(BE) –Cosmic Connection
herman de vries(nl)– in memoriam de koeien