In de kunsthal wordt werk van Ovartaci getoond.

OVARTACI (1984-1985, DENEMARKEN)

Louis Marcussen werd geboren op 26 september 1894 in Ebeltolf, Denemarken. Louis groeide op met een groot aantal broers en zussen – sommigen stierven op jonge leeftijd of hadden verschillende handicaps – in een van de mooiste huizen in Ebeltoft. Al in zijn jeugd was Louis opgeslorpt door yoga, boeddhisme en literatuur. Hij zocht controle over lichaam en geest en werd beschreven als een verlegen en gereserveerde jongeman.
Na de lagere school begon Louis zijn leertijd als huisschilder. Hij voltooide zijn leertijd op 19-jarige leeftijd in 1913 en werkte als schilder totdat hij in 1923 naar Argentinië emigreerde.
Louis’s eerste baan in Buenos Aires was als een huisschilder samen met een mede-Deense reisgenoot. Op een gegeven moment verbleef hij bij locale stammen in de jungle in de noordelijke provincies. Dit heeft speculatie veroorzaakt als hij in die tijd bekend werd met bedwelmende middelen en daardoor de zaden van een psychose zaaide.
Louis keerde terug naar Ebeltoft en zijn familie. Niet lang na zijn terugkeer voelde zijn familie zich genoodzaakt om hem in een psychiatrisch ziekenhuis op te laten nemen. Louis werd opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis in Risskov en werd gediagnosticeerd als een schizofreen. Louis was de volgende 56 jaar een psychiatrische patiënt en gaf zichzelf de naam Ovartaci. Hij zag zichzelf als de belangrijkste patiënt of “Overtosse” – een rol die overeenkomt met die van een adviserende psychiater.
In 1932 werd Ovartaci overgebracht naar het psychiatrische zorgcentrum van Dalstrup op Djursland.
Tijdens zijn verblijf in Dalstrup was Ovartaci eerst zeer productief als een huisschilder en later begon hij zijn artistieke werk, dat tot een paar jaar voor zijn dood voort duurde. Hij schilderde bijvoorbeeld alle muren in zijn kamer met lange, slanke vrouwelijke personages en maakte figuren en poppen.
Na zijn terugkeer in Risskov begon Ovartaci aan zijn lange strijd om vrouw te worden in 1951.
Hij zag de vrouw als een nobel wezen en hij wilde alleen pure spirituele liefde. Hij begon met het aanvragen van castratie die werd toegekend. Ovartaci was echter niet tevreden met het resultaat en verzocht om zijn penis te laten amputeren, wat niet werd toegestaan.
Toen Ovartaci nog steeds niet zijn zin kreeg, nam hij het heft in eigen hand en probeerde hij zijn penis te amputeren met een scheermes. Zijn moed faalde hem en hij resulteerde in een vleeswond. Dit was beschamend voor hem en later datzelfde jaar rondde hij de operatie af met behulp van een vliegtuig in de schrijnwerkerij van het ziekenhuis. Desondanks was hij nog steeds niet gelukkig en bleef hij vasthouden aan een geslachtsveranderende operatie met de creatie van een vagina.
De operatie werd verleend en uitgevoerd in twee fasen in 1955 en 1957. Ovartaci was 63 jaar oud. Hierna werd hij een kalmere patiënt en gekleed in vrouwenkleren en groeiden zijn haar lang. Hij stond erop “Miss” te worden aangesproken en wilde naar de vrouwenafdeling worden verplaatst.
Ovartaci’s officiële goedkeuring als kunstenaar gebeurde in 1979 toen hij werd uitgenodigd om een ​​bijdrage te leveren aan de tentoonstelling “Outsider” in het Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk, Denemarken.
In zijn laatste jaren waren Ovartaci’s visioenen verzwakt.
Om 18.35 uur op 25 november 1985 – op 91-jarige leeftijd – stierf Ovartaci vredig in zijn slaap in het psychiatrisch ziekenhuis in Risskov.

Bron: Outsiderart Now