persiflage op de Bremer Stadsmuziekanten van Jan Svankmajer

Jan Svankmajer is een beroemde Tsjechische filmanimator, die vernieuwende animaties heeft gemaakt, vandaar dat hij in het Film museum wordt getoond.

Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn bizarre en duistere films en sculpturen in Nederland. In Eye is ook een grote selectie van zijn tactiele objecten, collages, prenten en sick maps te zien. In de filmzalen worden zijn speelfilms getoond, samen met talks en events.

In de jaren zeventig verbood de Tsjechische censor Švankmajer om nog langer zijn duistere films te maken. Švankmajer is desondanks altijd doorgegaan, ook als beeldend kunstenaar. “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Zijn films schuren aan tegen de werelden van Lewis Carroll (Alice in Wonderland) en Edgar Allan Poe en hebben talloze filmmakers geïnspireerd van The Quay Brothers tot Terry Gilliam.

In de tentoonstelling in Eye is één grote installatie gecreëerd waarin een groot aantal korte films van Švankmajer te zien is, te midden van bijzondere sculpturen en ‘bezielde’ beelden van zijn hand.