william_kentridge_-_other_faces_2011_videostill_video_projectie_kleur_geluid_2

William Kentridge, EYE Amsterdam, t/m 30 augustus.

We hadden het al eerder aangekondigd: William Kentridge in EYE, Amsterdam. Hoewel we zelf nog niet zijn geweest horen we nu al van veel mensen dat het indrukwekkend mooi is!

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.
Speciaal voor EYE ontwikkelde Kentridge More Sweetly Play the Dance, een ca. 45 meter lang fries van bewegende beelden. Naast dit nieuwe werk toont EYE nog een aantal andere werken van William Kentridge, waaronder de bijzondere filminstallatie op acht schermen I Am Not Me, the Horse Is Not Mine uit 2008, gebaseerd op het korte verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol uit 1836. Ook is Other Faces (2011) te zien, het tiende en meest recente werk uit de reeks Drawings for Projection (1989-2011).
Zie ook www.eyefilm.nl

13 hectare, Heeswijk-Dinther, 23 mei t/m 28 juni 2015

We zijn er al eens geweest (toen met Joep van Lieshout), nu op verschillende locaties bij Heeswijk-Dinther is de kunstmanifestatie CTRL + ALT + DEL binnenkort te zien met 26 belangrijke kunstenaars.
Eigenlijk een must voor de echte Art en Router.
In mei dit jaar organiseert stichting dertien hectare voor de achtste keer een buiten tentoonstelling in het Brabantse Bernheze. Voor deze editie Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu worden door 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland de veranderingen in de Brabantse plattelandskernen onderzocht. Op drie locaties tonen zowel kunstenaars van naam en faam, als aanstormende talenten hun werk. Ze reflecteren op de locatie en de huidige ontwikkelingen.
De tentoonstelling Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu richt zich op de ingrijpende veranderingen van het Brabantse dorpsleven op maatschappelijk, economisch en cultureel vlak. De woorden Control,Alternative en Delete verwijzen naar het momentum in Brabantse dorpen anno 2015 waar veranderingen onontkoombaar zijn.

Veranderingen die in de snelheid van miljoenen verbindingen per milliseconden zorgen voor een overload aan informatie, kansen, keuzes, mogelijkheden, beloftes, woorden, beelden. Daardoor is een harde reset regelmatig gewenst: Ctrl + Alt + Del met een vooruitblik naar de toekomst nu.
Onder-Gods-Zegen-LRoverzicht
oude directeurswoning verdwenen melkfabriek ‘Onder Gods Zegen’

Op drie locaties in en rondom Heeswijk-Dinther wordt er met kunst gereflecteerd op ontwikkelingen die centraal staan in het Brabantse dorpsleven. Drie plekken die onomkeerbaar veranderd zijn en zich opmaken voor de toekomst: het buitengebied, het centrum en de abdij.

Naast het vertrouwde dertien hectare buitengebied, vindt de tentoonstelling plaats in- en rondom de abdij van Berne. Ook in het centrum van Heeswijk worden kunstwerken getoond, in de oude directeurswoning van de verdwenen melkfabriek ‘Onder Gods Zegen’, in de Coop. supermarkt en op Plein 1969.
Zie www.dertienhectare.nl

Ruimte Kranenburgh, Bergen t/m 31 augustus 2015.

Met de tentoonstelling Manifesten biedt KRANENBURGH vanaf 5 mei een platform voor discussie over de prikkelende vraag: wie bepaalt kunst? Kunstenaars, het publiek en verzamelaars kunnen zich uitspreken en hun ideeën ter plekke wereldkundig maken. Stellingen van kunstenaars van nu en honderd jaar geleden vormen de inspiratiebron.
Op Manifesten is werk te zien van Folkert de Jong en veertien geestverwanten. Tot de generatie van vroeger behoren kunstenaars van de Bergense School en andere expressionisten, destijds de avant-garde van de kunstwereld. Die laatste groep discussieerde voortdurend over kunst en de plaats in de samenleving. Tot op de dag van vandaag zit dat reflecteren in het DNA van kunstenaarsdorp Bergen.

Mondriaan en Folkert de Jong

Bindende factor van de vroegere generatie is verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947), die in zijn tuin in Bergen een Kunstzaal bouwde voor zijn enorme kunstverzameling. Daartoe behoorde het schilderij Dame met grote hoed en sigaret (1913) van Leo Gestel, dat op de tentoonstelling te
zien zal zijn, maar ook werk van Piet Mondriaan en Jan Sluijters. Als hedendaagse evenknie van de Bergense School exposeert een groep van twaalf hedendaagse kunstenaars rond Folkert de Jong (1972, Egmond aan Zee). Ze vertegenwoordigen verschillende disciplines als architectuur, theater en mode. Nieuw werk ontstond uit een coproductie met onder andere de Vlaamse modeontwerper Walter van Beirendonck.

Hedendaagse kunstenaars:
Folkert de Jong (NL) | Walter van Beirendonck (B) | Pierre Tol (NL) | Chris Cogan (USA) | Delphine Courtillot (FR, NL) | Amie Dicke (NL) | Jan Dietvorst (NL) | Pere Llobera (SP) | Emmeline de Mooij (NL) | Claus Hugo Nielsen (DK) | RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] (NL) | THE WOOSTER GROUP (VS) | 75B Rens Muis en Pieter Vos (NL) | Harry de Wit en Stan Verberkt (NL)

Kunstenaars Bergense School en expressionisten:
Else Berg | Arnout Colnot | Dirk Filarski | Henri le Fauconnier | Leo Gestel | Mommie Schwarz | Jan Sluijters | Piet Mondriaan | Piet van Wijngaerdt

preview.2007_06_The_Shooting_Lesson___2
Folkert de Jong, Shooting Lesson

Zie www.kranenburgh.nl

Twente Biennale, Cultuurpark Roombeek in Enschede 28 mei t/m 7 juni

We waren al eens in park Roombeek maar nooit bij de Twente Biennale. Deze grote kunstmanifestatie is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangwekkende, veelzijdige en super interessante happening.
Op 28 mei opent deze 4e editie van de TWENTE BIENNALE, de manifestatie met internationale topkunst en Nederlands talent. Het vindt plaats in de openbare ruimte en bij de culturele instellingen in Roombeek Cultuurpark te Enschede. Ruim 100 kunstenaars presenteren werk in de wederopbouwwijk met een unieke mix van nieuwe architectuur en industrieel erfgoed. Na de succesvolle editie in 2013 over de Europese Identiteit luidt de titel van de Twente Biennale 2015:
METAMORF. Met als uitgangspunt de veranderende positie van kunst en kunstenaars zijn er allerlei activiteiten georganiseerd. Van tentoonstellingen, workshops, artist-talks en lezingen tot anti-fashionshow, symposium, en muziek. Daarbij kunt u genieten van regionale good-food, lekkere drankjes en nog veel meer. In het kader van van Twente Biennale zijn er twee tentoonstellingen te zien het Rijksmuseum Twenthe: Sublime Landscapes in Gaming en Metamorphosen Sinds enkele tientallen jaren is het sublieme landschap weer springlevend in een ‘nieuwe’ beeldende discipline: gaming. RMT presenteert in samenwerking met Twente Biennale: het sublieme landschap van nu.
Ruim twee eeuwen geleden werd in de schilderkunst het sublieme landschap geboren:
voorstellingen van oneindige uitzichten over bergtoppen, wilde zeeën en donkere wouden waarbij de kijker wordt overweldigd door gevoelens van gevaar, schoonheid en nietigheid. De traditie van het sublieme bleef lange tijd voelbaar in de kunst. Hier leek een einde aan te komen halverwege de 20ste eeuw, toen veel kunstenaars zich leken af te wenden van deze romantische
‘sentimenten’. Maar het sublieme is terug in een onverwachte hoedanigheid: in gaming.

FlorentijnHofman
Florentijn Hofman
Zie www.twentebiennale.nl

Monumentaal kunstwerk ‘Zandwacht’ op duinen Maasvlakte 2, vanaf juni 2015

Op de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 verrijst dit voorjaar een indrukwekkend kunstwerk: de Zandwacht. Met een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter wordt het een beeldbepalend object. De Zandwacht verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium. De realisatie van de Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2.

Maasvlakte
De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand. Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op het duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar. Vanaf deze plek is er mooi zicht op het strand, de Hinderplaat, de Zuid-Hollandse eilanden en Maasvlakte 2.

Geert van de Camp, een van de leden van Observatorium: “We hebben ons laten inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De Zandwacht toont een bevroren moment van hoe het landschap zichzelf vormt. Het is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert. Doordat de Zandwacht bestaat uit een groot aantal elementen van verschillende grootte is het een complexe structuur. Door het grote oppervlak kun je door het object dwalen en zie je de Zandwacht en de omgeving steeds in een ander perspectief. De Zandwacht nodigt uit om stil te staan en te genieten van het weidse panorama. Het kunstwerk brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals.”

Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf: “De Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2. Het recreatiestrand is één van de meest bezochte locaties in de haven. Mede dankzij een royale bijdrage van Boskalis en Van Oord krijgt Rotterdam op deze bijzondere locatie een bijzonder kunstwerk.“
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: “Dit is een geweldige aanwinst voor de nieuwe openbare ruimte van de Maasvlakte. Het wordt een plek waar elke Rotterdammer en niet- Rotterdammer zal komen uitwaaien en extra zal genieten van de ruimte, de zon en de wind.” De bouw van de Zandwacht start in april op locatie. Planning is dat het werk in juni gereed is. De Zandwacht wordt gemaakt van speciaal zogenoemd hoog sterktebeton. De aannemer/leverancier is het gespecialiseerde bedrijf Betonindustrie De Veluwe uit Staphorst. Ingenieursbureau ABT verzorgde de bouwtechnische advisering en begeleidt de uitvoering.
Observatorium is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat in het afgelopen decennium in binnen- en buitenland projecten heeft gerealiseerd, waaronder grote kunstwerken in Essen (Duitsland), Nantes (Frankrijk) en London (Engeland). Observatorium bestaat uit Geert van de Camp, André Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium streeft ernaar sculpturen te maken die de aard van de locatie benadrukken en die tegelijkertijd aangename verblijfsplaatsen zijn.
www.portofrotterdam.com
(nieuws/persberichten/monumentaalkunstwerk)